Lenka Maierová: Lidé a jejich světelné prostředí, 2. listopadu 2018

Moderní člověk dnes tráví více než 90 procent svého času v budovách, ve světelném prostředí, které jen vzdáleně připomíná prostředí přírodní. Ukazuje se, že chybějící proměnlivost světla během dne a roku, podpořená moderním životním stylem a všudypřítomnými technologiemi, má závažné důsledky na kvalitu života a zdraví. Díky novým poznatkům o fungování neobrazového vnímání světla je nejvyšší čas zamyslet se nad tím, zda není třeba od základů proměnit náš přístup k osvětlování budov. Ukazuje se, že hraje roli, kdy a čím svítíme, kolik času trávíme pod umělým osvětlením a zda vůbec přijdeme do kontaktu se světlem přirozeným. Otázkou je také, zda existuje jeden typ osvětlení vhodný pro všechny, nebo je důležité zohlednit potřeby jednotlivců. A v neposlední řadě, jak naše nakládání se světlem ovlivňuje přírodu kolem nás.
 
Lenka Maierová vystudovala fakultu architektury ČVUT v Praze, doktorské studium absolvovala na Fakultě stavební, katedře TZB se specializací na kvalitu světelného prostředí v budovách. Během doktorského studia strávila 21 měsíců prováděním chronobiologického experimentu při výměnném stipendijním pobytu na EPFL v Lausanne ve Švýcarsku. Sledovala zde vliv světelného prostředí na bdělost, výkonnost a celkovou pohodu člověka jakož i rozdíly mezi jedinci.
 
V Laboratoři kvality vnitřního prostředí UCEEB zastřešuje Lenka Maierová výzkumné aktivity týkající se kvality světelného prostředí. V rámci činnosti Platformy pro zdravé osvětlování vytváří prostor pro mezioborový výzkum kvality osvětlení nejen pro studenty, ale i odbornou veřejnost. Současně vyučuje předmět Stavební fyzika – osvětlení na FSv ČVUT v Praze a FUA TU v Liberci. Je členem mezinárodní Společnosti pro světelnou terapii a biologické rytmy (SLTBR), Daylight Academy a České normalizační komise pro osvětlení. Úzce spolupracuje s Národním ústavem duševního zdraví
 
Facebooková událost: https://www.facebook.com/events/1950850401673345/
 
Místo konání: Budova Přírodovědecké fakulty UK, Viničná 7, posluchárna B7 zoologie ve druhém patře.
 
Po přednášce následuje posezení v restauraci Na Křižovatce (Uterus) na rohu ulic Kateřinská, Lipová a Viničná.
 
Příští pátek 9. listopadu příjde Radka Kremlíková Pourová, která bude hovořit o genealogii českých panovnických rodů.
 
-Vítek-

Komentáře

komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *